Jakiego smartfona kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kapi
    L&K
    • 2009
    • 1174
    • Fabia combi

Zamieszczone przez elpolacco
    Podzielę się opinią na temat Motoroli Moto G 2nd
    super że ci się podoba,

ja dodam łyżkę dziegciu do tej beczki miodu:
    1. na razie Moto G2 nie jest wspierana przez MirrorLink i Android Auto, ( oficjalne info na stronie www) - warto to wziąść pod uwagę, gdy ktoś zmienia samochód - wtedy wymiana fona w pakiecie z autem :szeroki_usmiech
    2. używam navi off-line - czasem jak navi jest odpalona a ktoś zadzwoni - zawiesza mape i navigowanie, wtedy restart pozostaje bo ekran jest jakby "zamrożony"

to takie może niewielkie przeszkody, ale ogólnie podzielam opinię kolegi elpolacco,
    Moto G2 w moim posiadaniu już prawie rok.
    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• arturas03
      L&K
      • 2009
      • 1298
      • Toyota
      • AGN 1.8 20V 125 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ma może ktoś http://allegro.pl/asus-zenfone-2-lte...678168065.html ?
      Jakieś uwagi?
      Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
      Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Szukam pomału telefonu dla siebie:
        Miałem dwa szajsungi i jeden się posypał z softem, drugi już ledwo zipie.
        Obecnie mam xperie Z

Założenia cena max 1 tys - nie potrzebuje wypasu.
        LTE, 5", 13 Mpix , andek
        Wyskoczyły mi takie typki:

Huawei Ascend P7
        Huawei P8 Lite
        Samsung Galaxy J5
        Sony Xperia M4 Aqua
        Samsung Galaxy S4
        Lenovo S90 Dual SIM

Miał może z Was coś doczynienia z tymi modelami, a może coś innego? :roll:
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• czernobyl
          L&K
          • 2008
          • 1276
          • Octavia III (5E3)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

M4 podobno się nienaturalnie grzeje nawet podczas normalnego używania
          P8 lite miewa problemy z jakością rozmów po sieci 2G - jeśli wszędzie, gdzie bywasz masz 3G/HSPA to nie masz się w ogóle czym przejmować. jakość wykonania zaskakująco dobra (na tyle, na ile bawiłem się w sklepach)

z tego grona stawiałbym na S4 - jakby nie było sprawdzony model. aparat też niezły, choć jak na obecne trendy dość ciemny obiektyw (f=2.4), wspomniany wyżej p8 lite ma f=2.0, czyli łatwiej zrobić zdjęcie w domu czy w parku w pochmurny dzień.

jeśli jesteś w stanie coś dorzucić (taa, zawsze jest tak - "dorzuć jeszcze pół pensji i...") to kuknij na honora 6 - zeszłoroczny model, obecnie za 1150 nówki w sklepach. w stosunku do p8 lite lepsza bateria, aparat na pewno nie gorszy, szybszy proc i 3GB RAM.
          z kolei z tańszych niż 1000 i blisko Twych wymagań będzie honor 4c (5", 13mpix f=2.0, ale bez LTE, 2GB RAM) - ok. 650-700 PLN, honor 4x (LTE, 13mpix f=2.0, 2GB RAM ale 5,5") za 700-750PLN.
          I jeszcze nokia 640XL ds - bez LTE, świetny aparat 13mpix f=2.0 Zeiss, ale 5,7" oraz ten system operacyjny - czyli w8phone. 750-800pln

Komentarz

• milosz3
            Classic
            • 2015
            • 2

Samsung Galaxy J5 jest ok. W ogóle Samsungi są bardzo wytrzymałe.

Komentarz

• bzyq_74
              RS
              • 2008
              • 3467
              • Volkswagen
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Dzięki @czernobyl
              Będę celował w honora 6 może jeszcze ceny spadną do świąt.
              Poobserwuje jeszcze konkurencję.
              MARCIN
              Mój szkodnik

Komentarz

• looker
                RS
                • 2008
                • 1886
                • Octavia II (1Z3)
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

U mnie budżet raczej skromniejszy. Max. 800zł. Używam telefonu głównie do dzwonienia, trochę net, instaluję i używam 4-5 aplikacji, sporadycznie zdjęcia.
                Ważne jest aby szybko działał, był stabilny (tylko Android) i miał dual-sim. Ekran 5''. Długo trzymająca bateria też mile widziana.

Jak na razie lista wygląda następująco:

1. HTC Desire 620G
                2. Motorola Moto G 2nd Gen
                3. Samsung Galaxy Grand Neo Plus

Co byście z tego polecili ? I dlaczego ?
                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Voit
                  Elegance
                  • 2010
                  • 816

Jeśli musi być Android, to Twoje założenia się wzajemnie wykluczają.
                  Niezależnie od tego co myślisz na ten temat, smartfon na Androidzie, z dwoma SIM 1GB RAM nie będzie działał stabilnie.
                  To znaczy, owszem, na początku będzie. Później Android nazbiera śmieci i będzie mulił.
                  1GB Ram dla Androida to za mało, żeby działał płynnie, zwłaszcza na 2 SIM.

Ja bym polecił Lumię 640 DS, ale to smartfon na WP...
                  ...Zrobisz jak będziesz uważał.
                  Ja też kiedyś myślałem, że Android jest najlepszy.
                  Zmieniłem zdanie, gdy zacząłem użytkować Lumie 535 DS, a przesiadałem się ze smartfona z Androidem i 2GB RAM.

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ale teraz mam telefon z 768 MB RAM, używam od 2 lat i dopiero od jakiegoś czasu mnie wqrwia trochę
                    :-)
                    Jeżeli jedyny problem to nazbieranie śmieci to może powrót do ustawień fabrycznych raz na jakiś czas załatwi sprawę ?
                    A ten dual może być typu stand-by - nie ma problemu. Az tak często obie karty nie będą działały. A nawet jedna z nich bardzo sporadycznie. Ja po prostu nie chcę nosić 2 komórek przy sobie.
                    Nie mam wygórowanych wymagań co do wygrywania benchmarków jak widać. A to, że ma to być Andek jest dla mnie nie do zmiany. Kiedyś dałem szanse WP8 i wiem, że to nie to...

P.S. Samsung J5 w Dual-u jest praktycznie nie do kupienia w PL. Znalazłem niby 1szt. na Allegro ale biały niestety...

Komentarz

• Voit
                      Elegance
                      • 2010
                      • 816

Bardzo broniłem się przed WP, ale też chciałem uwolnić się od noszenia dwóch telefonów.
                      Teraz jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza ze stabilności systemu, a obydwie karty są u mnie używane równie często.
                      ...Niby można przywracać ustawienia fabryczne, ale po co? To dość upierdliwa czynność.
                      A co Ci nie odpowiadało w WP 8.0?
                      Może pożycz od kogoś telefon na WP 8.1 i pobaw się nim, poużywaj kilka dni...

Komentarz

• czto
                        Rider
                        • 2010
                        • 546
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez looker
                        U mnie budżet raczej skromniejszy. Max. 800zł. Używam telefonu głównie do dzwonienia, trochę net, instaluję i używam 4-5 aplikacji, sporadycznie zdjęcia.
                        Ważne jest aby szybko działał, był stabilny (tylko Android) i miał dual-sim. Ekran 5''. Długo trzymająca bateria też mile widziana.

Jak na razie lista wygląda następująco:

1. HTC Desire 620G
                        2. Motorola Moto G 2nd Gen
                        3. Samsung Galaxy Grand Neo Plus

Co byście z tego polecili ? I dlaczego ?
                        Używałem Moto G i było to bardzo dobry fon. Z uwagi na prawie czysty android, system działa płynnie i szybko. Bardzo fajna obsługa dualsim. Telefon miał bardzo dobre anteny i dziéki temu miał dobry zasiég. Tam gdzie krzaczył się sony Z3 ds, motka działała bardzo dobrze.
                        Nie powala bateria i aparat. Po instalacji Andka 5, bateria znikała w oczach. Nie poradziłem sobie z problemem i sprzedałem fona.

Czasami warto spróbować z innym OS'em. Ja po kilku latach przygody z androidem i różnymi słuchawkami (od Nexusa 4 do Sony Z3) przesiadłem się na okienka MS. Nie jest to system idealny, ale przynajmniej pozbawiony himeryczności androida. Zobaczę co przyniesie WM 10 i jeśli nowa Lumia 950 będzie w wersji dualsim, to chyba na dłużej zostanę z microsoftem.
                        2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                        2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                        2009 Renault Clio MTV 1.4
                        2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                        2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• tomekjmopl
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1187
                          • Opel
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

looker, zobacz na HUAWEI P8 LITE lub HONOR 4C - ten drugi mogę polecić Ja póki co powrotu do szajsunga nie planuję ... :wink:

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dzięki za porady. Motorola Moto G 2nd Dual Sim zamówiona. Jestem ciekaw wrażeń :diabelski_usmiech

Komentarz

• blackrs
                              RS
                              • 2008
                              • 4826
                              • Superb II combi (3T5)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                              P8 lite miewa problemy z jakością rozmów po sieci 2G - jeśli wszędzie, gdzie bywasz masz 3G/HSPA to nie masz się w ogóle czym przejmować. jakość wykonania zaskakująco dobra (na tyle, na ile bawiłem się w sklepach)
                              Mam takiego od 4 miesięcy. mam ustawioną sieś automatycznie lte/3g/2g i dość często ma problemy z zasięgiem nawet w centrum... Nie wiem może coś trzeba przestawić. Ogólnie spoko tel. ale aparat jest słaby jeżeli chodzi o łapanie ostrości. No i te 5' to takie oszukane. Bo pasek z przyciskami zajmuje część ekranu i tak naprawdę wyświetlacz ma 4.7' czyli tyle co w poprzednim moim alcatel idol. Z tym że alcalet był 1cm krótszy i bardziej poręczny
                              BYŁA o1 rs
                              BYŁA o2 1.6
                              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• tomekjmopl
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1187
                                • Opel
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez blackrs
                                Mam takiego od 4 miesięcy. mam ustawioną sieś automatycznie lte/3g/2g i dość często ma problemy z zasięgiem nawet w centrum... Nie wiem może coś trzeba przestawić. Ogólnie spoko tel. ale aparat jest słaby jeżeli chodzi o łapanie ostrości. No i te 5' to takie oszukane. Bo pasek z przyciskami zajmuje część ekranu i tak naprawdę wyświetlacz ma 4.7' czyli tyle co w poprzednim moim alcatel idol. Z tym że alcalet był 1cm krótszy i bardziej poręczny
                                blackrs, dlatego też wziąłem bliźniaczego Honora 4C który przyciski ma na obudowie i pełne 5" tym samym, odżałowując LTE. U mnie nie ma żadnego problemu z zasięgiem w opcji auto, wręcz jest lepszy niż w moim poprzednim Galaxy S2.

Komentarz

• blackrs
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4826
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

o widzisz. no ja brałem w abonamencie i wtedy jeszcze nie było alcatela idola 5.5 , którego zapewnie bym wziął po dobrych doświadczeniach z poprzednim alcatel idol.
                                  BYŁA o1 rs
                                  BYŁA o2 1.6
                                  JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• doctore
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 205

Ja w tej chwili czekam na dwa soniaki. Będą w tym tygodniu albo na początku przyszłego. Zobaczę jak będą sprawować się. Jak na razie SONY nie zawodzi mnie.
                                    1 - XPERIA T3
                                    2 - XPERIA M4 Aqua
                                    Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.

Komentarz

• tomekjmopl
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1187
                                      • Opel
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

doctore, jeśli nie przeszkadza Ci "pływanie" ekranu w każdym wytworze Sonego, nawet przy lekkim naciśnięciu, to po za tym to dobry wybór Sam prawie kupiłem T3, ale te efekty jacuzzi jednak bardziej wg mnie pasują do tabletu z marketu za stówkę ... Tym bardziej, że inni markowi producenci nie mają z tym problemu.

Komentarz

• doctore
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 205

tomekjmopl, ano zobaczymy jak to będzie :? W zasadzie to będę wykorzystywać je tylko do rozmów i napisaniu od czasu do czasu SMS-a więc jeśli to "pływanie" będzie to aż tak bardzo nie przeszkodzi. Napiszę coś więcej po kilku dniach użytkowania.
                                        Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.

Komentarz

• looker
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1886
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Od dwóch dni mam Motorolę Moto G 2. Niestety - mimo, że aparat sam w sobie świetny to nie dam rady się przestawić na takiego gołego Androida... Wychodzi na to, że muszę pozostać przy Samsungu ! :-) Zbyt konserwatywny jestem i nie lubię ciągłych zabaw z systemem, szukania i instalowania aplikacji etc. Telefon ma mi od pierwszego dnia, po podstawowych personalizacjach służyć w pełni do komunikacji.
                                          Odsyłam Motkę i rezygnuję z dual sima bo nic sensownego za ludzkie pieniądze nie dostanę.
                                          Zamawiam wobec tego Samsunga Galaxy S4, którego dzięki koledze "pomacałem" dość dokładnie i pasuje mi w nim wszystko.

P.S. Bardzo trudno znaleźć nowego, z polskiej dystrybucji, z gwarancją producenta ! Gdyby się nie udało to drugi w kolejności jest Galaxy SIII Neo (szkoda, że Neo+ nie był dostępny w PL - byłby fajny dual sim)

Komentarz

• tomekjmopl
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1187
                                            • Opel
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Gdyby się nie udało to drugi w kolejności jest Galaxy SIII Neo (szkoda, że Neo+ nie był dostępny w PL - byłby fajny dual sim)
                                            looker, sam też skłaniałem się do tego modelu, jednak ostatecznie uznałem, że bez sensu pakować się w takiego odgrzewanego kotleta A zakupu byłem tak pewien, że już miałem kupione 2 etui do niego . Jakby ktoś potrzebował markowego etui do S3/S3 neo to zapraszam na priv.

Od dwóch dni mam Motorolę Moto G 2. Niestety - mimo, że aparat sam w sobie świetny to nie dam rady się przestawić na takiego gołego Androida...
                                            Tego też już prawie kupiłem, ale uznałem, że goły android wystarczy mi na tablecie, a w telefonie jednak miło jest mieć jakąś lekką nakładkę. Po za tym uważam, że jest niezbyt urodziwy - taka gruba baryła :diabelski_usmiech

Reasumują telefonu dla siebie szukałem chyba z pół roku, a ostateczną decyzję podjąłem w pół godziny od wyczajenia Honorka

Komentarz

• arturas03
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1298
                                              • Toyota
                                              • AGN 1.8 20V 125 KM
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rezygnuję z dual sima bo nic sensownego za ludzkie pieniądze nie dostanę.
                                              A to: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...rs_rule_id=201

Komentarz

• looker
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1886
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

tomekjmopl, też o mało nie stałem się posiadaczem używanego Huawei'a (Honor 6) - już miałem jechać go obejrzeć do sąsiedniego miasta. W ostatniej chwili zrezygnowałem bo poczytałem o "dziwnej" nakładce tej firmy - zbyt podobna jest do OS i WM8...
                                                arturas03, 5 cali to dla mnie absolutny MAX !

SGS4 zamówiony :diabelski_usmiech

Komentarz

• arturas03
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1298
                                                  • Toyota
                                                  • AGN 1.8 20V 125 KM
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

looker, Będziesz w moim wieku to docenisz większy rozmiar... :lol:

Komentarz

• kapi
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1174
                                                    • Fabia combi

co do moto G 2nd, widać każdy ma swój gust.

ja go już używam od 9 m-cy, i dosłownie wszystko mi w nim pasuje, taki gust
                                                    nakładkę pobrałem, zainstalowałem, apy tak samo, a jak potrzeba to jednym klikiem pamięć wyczyszczona i znów jest czysty
                                                    oczywiście cały czas na 2 simach
                                                    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

Pracuję...